Search
Close this search box.

Močvarni čempres

Znamenitosti

Uz desnu obalu Jadra, pored staroga mosta na Širini, raste močvarni čempres (Taxodium distichum). To je jedini ostatak vrta što se nekada prostirao između kuće obitelji Bogdan i rijeke, a oko godine 1930. zasadio ga je Andrija Bogdan. Uz čempres je zasadio još dva stabla koja su se brzo osušila i propala. Bogdan je radeći kao činovnik u Vranjicu dolazio u kontakt s pomorcima s brodova koji su tamo pristajali, pa je vjerojatno preko njih nabavljao mladice raznih stabala i sadio ih u svom vrtu. Moguće da je tako došao i do mladice močvarnoga čempresa. Prirodna postojbina ovoga čempresa su močvarna područja uz obale Meksičkoga zaljeva, jugoistočnoga dijela Sjeverne Amerike. U Hrvatskoj je rijedak pa je stoga solinski primjerak godine 1996. zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture. Danas je visok oko 25 metara.

   Botaničari opisuju močvarni čempres kao listopadnu golosjemenjaču koja postiže visinu do 50 m. Deblo mu je pri dnu prošireno i užlijebljeno, kora crvenkastosmeđa do sivosmeđa i uzdužno ispucana, listovi igličasti i ljuskavi. Iglice su dvoredne, svijetlozelene i smještene su na kratkim izbojcima. Listovi u jesen prije otpadanja poprimaju crvenkastosmeđu boju; ljuskasti listovi su spiralno raspoređeni na dugim izbojcima. Cvjetovi su jednodomni i jednospolni; muški cvjetovi su skupljeni u 10 do 15 cm dugim i visećim metličastim cvatovima, a ženski cvatovi se sastoje od nekoliko spiralno raspoređenih ljusaka, od kojih svaka nosi po dva sjemena zametka. Češeri su jajoliko okruglasti i 2 do 3 cm dugi; sastoje se od 10 do 12 spiralno poredanih drvenastih ljusaka. Dozrijevaju u jesen, a nakon dozrijevanja otpadaju. Sjemenke su nepravilno trobridne. Tjera izbojke iz panja,a osim sjemenom razmnožava se i reznicama. Doživi visoku starost, do 1000 i više godina.

  U mladosti je osjetljiv na niske temperature. Uspijeva na vlažnim i pjeskovitim tlima, a vapnenaste terene ne podnosi. Obično raste u nizinama, ali se pojavljuje i u višim predjelima. U američkoj državi Mississippi dolazi najviše do 150 m nadmorske visine, a u zapadnom Teksasu od 300 do 600 m nadmorske visine. Najljepše šume tvori u državi Louisiani. U južnoj i zapadnoj Europi uzgaja se najčešće kao dekorativna vrsta.Solinski močvarni čempres donedavno je bio zapušten i zarastao u šikaru pa su Grad Solin i Turistička zajednica njegov okoliš uredili kao odmorište. 

Galerija

Sličan sadržaj

TUSCULUM VOL. 15

Novi broj dostupan na Hrčku

Tusculum: časopis za solinske teme

Novi broj dostupan na Hrčku