Muška i ženska glava

Spomenici (U solinskim zbirkama i vrtovima)

Muška glava

Lice je dugo i usko, uglačane površine. Nos je potpuno oštećen, a pri dnu su očuvane nosne rupice. Brada je široka i tupa s blago istaknutom rupicom na sredini. Usnice su spojene i mesnate. Oči su prilično krupne i s naglašenim bjeloočnicama te polumjesečasto izvedenim kapcima. Na arkadama se jasno vide obrve. Kosa je prilično kratka i sačuvana u dva reda debelih pramenova. Drugi red pramenova oštećen je na lijevoj strani glave. U prvom redu pramenova mogu se razlučiti tri sloga. Na desnoj strani lica je sedam pramenova položenih prema dolje i udesno. Iznad desnoga oka, na čelu, započinje drugi slog pramenova koji se pružaju ulijevo tako da prvi pramen s posljednjim pramenom iz prvoga sloga čini oblik lastavičjega repa. Pramenovi trećega sloga pružaju se udesno tako da prvi zajedno s posljednjim iz drugoga sloga čini oblik kliješta. Ostali pramenovi trećega sloga počešljani su prema licu i to tako da dva u sredini, pored sljepoočnice, čine još jedan oblik lastavičjega repa. Pramenovi iznad desne sljepoočnice oštećeni su naknadnim udarcima čekićem i dlijetom, što je ostavilo jasne tragove. Stražnji je dio glave otučen tako da se praktički očuvalo samo lice (do sljepoočnica). Oštećenje je nedvojbeno nastalo nasilnim udaranjem. Glava je prikazivala mlada čovjeka bez bora i posebnih fizionomijskih pojedinosti. Unutar bjeloočnice nema izrađenih šarenica i zjenica, a ono što se naslućuje po svoj je prilici ostatak boje. Obrve su tanke i jedva plastično naznačene bez urezivanja dlačica. Frizura je oblikovana bogatom plastikom. Sami pramenovi bili su izrađeni pomoću brzorotirajućega svrdla tako da stvaraju snažan svijetlo-tamni kontrast jer su sjene duboke, jednako kao i linija na spoju usnica uz nešto plići kanal.

Izabrana literatura:N. Cambi – I. Matijević 2016, str. 61-68.

Detalji

Lokacija

Salona, pronađena sa ženskom glavom tijekom obnavljanja kamene kuće 200 metara zapadno od cemeterijalne bazilike na Marusincu. Privatno vlasništvo.

Vrijeme

Trajansko ili ranohadrijansko razdoblje.

Detalji

Vapnenac. Visina 0,20 m; širina 0,13 m; debljina 0,05 m.

Ženska glava

Glava je u cijelosti očuvana, a na lijevoj strani vidljiv je i dio vrata. Na desnoj strani jasno se uočavaju tragovi oštećenja nastala naknadnim udarcima građevinskog alata. Najviše je oštećen nos, desna strana usta i brade, te dio frizure koji se od desne sljepoočnice pruža prema uhu. Usnice su mesnate i zatvorene, brada je tupa, a jagodične kosti blago naglašene. Oči su krupne s polumjesečasto izrađenim kapcima. Valovita kosa podijeljena je iznad sredine čela i u potpunosti prelazi preko ušiju. Glavu prekriva veo koji je oštećen na desnoj strani glave. Ova glava je nedvojbeno pandan muškoj glavi s kojom je nađena te je u odnosu na nju cjelovitije očuvana, ali i mnogo više oštećena (nos, usta). Na jednak način tretirane su obrve i inkarnat. Nedostaju šarenice i zjenice, a isto tako i detalji fizionomije. Kao i kod muškoga portreta u očima se po svoj prilici mogu prepoznati ostaci boje. Frizura je imala razdjeljak po sredini tjemena i dvije su mase kose razdvojene i postrance počešljane prema straga. Kosa je valovita i to je vidljivo na mjestima koje ne pokriva preko glave prebačeni veo. Valovi kose rađeni su uz pomoć brzorotirajućega svrdla. Stražnji dio glave se ne vidi jer ga pokriva veo koji je bolje vidljiv na lijevom nego na desnom profilu. Ipak, zapaža se da se kosa spušta prema zatiljku gdje po svoj prilici završava nekom vrstom pletenice. Najvjerojatnije je riječ o preminulom mlađem bračnom paru. Prema obliku frizura čini se da je prije umro muškarac jer je portret tipološki stariji.

Izabrana literatura:N. Cambi – I. Matijević 2016, str. 61-68.

Detalji

Lokacija

Salona, pronađena sa muškom glavom tijekom obnavljanja kamene kuće 200 metara zapadno od cemeterijalne bazilike na Marusincu. Privatno vlasništvo.

Vrijeme

Trajansko ili ranohadrijansko razdoblje.

Detalji

Vapnenac. Visina 0,18 m; širina 0,13 m; debljina 0,10 m.

Galerija

Sličan sadržaj

TUSCULUM VOL. 14

Novi broj dostupan na Hrčku

Tusculum: časopis za solinske teme

Novi broj dostupan na Hrčku