Search
Close this search box.

Obnova groba svetoga Dujma

Znamenitosti

Početkom lipnja 2022. dovršeni su revizijska istraživanja južnoga dijela transepta bazilike na Manastirinama i obnova groba svetoga Dujma. 

Sv. Dujam (Duje, lat. Domnius), solinski biskup, pogubljen je za Dioklecijanova progona kršćana, najvjerojatnije u salonitanskom amfitetatru, te je pokopan na sjevernoj salonitanskoj nekropoli, današnjim Manastirinama. Oko njegova groba razvilo se prostrano kršćansko groblje, a u blizini je godine 325. u sarkofagu bio pokopan i njegov nećak, biskup Prim. Groblje je porušeno i opljačkano koncem 4. stoljeća za provale Zapadnih Gota, a početkom 5. stoljeća sagrađena je trobrodna bazilika unutar koje se našao i Dujmov grob. Početkom 7. stoljeća, za barbarskih provala, bazilika je porušena. Nije u cijelosti obnavljana, nego je od njezina kamena izgrađena kapela u koju su najvjerojatnije prenesene i kosti mučenika iz grobišnih bazilika na Kapljuču i Marusincu jer su i one tada zacijelo bile porušene. Tu se nastavilo štovanje salonitanskih mučenika sve do konačnog rušenja grada. Poslije su kosti sv. Dujma prenesene u Split, a dio u kapelu sv. Venancija u krstionici Lateranske bazilike u Rimu. 

Prvotni grob sv. Dujma jedinstven je primjerak toga tipa grobnica u Saloni. Sastoji se od tri etaže odijeljene masivnim mramornim pločama, a u najdonjoj grobnoj komori, bogato ukrašenoj raznovrsnim mramornim oplatama, bilo je položeno svečevo tijelo. Tijekom najnovijih istraživanja detaljno je dokumentirana zidana konstrukcija grobnice te ostatci žbuke i mramornih oplata. Konzervatorsko-restauratorskim radovima uređeni su vanjski i unutrašnji zidovi, opšiveni su ostatci antičke žbuke na zidovima i detaljno očišćeni ostatci mramornih oplata. Popravljen je i sarkofag Dujmova nećaka Prima, prostor uokolo grobnice i sarkofaga uređen je za posjetitelje, a unutrašnjost grobnice je osvijetljena. O obnovi svjedoče videozapis i fotografije koje donosimo dobrotom tvrtke Kvinar i uredništva Solinske kronike.

Galerija

Sličan sadržaj

TUSCULUM VOL. 15

Novi broj dostupan na Hrčku

Tusculum: časopis za solinske teme

Novi broj dostupan na Hrčku