Američki mornari u Saloni godine 1921

Fotozapisi

Američka krstarica Olympia, čije je mornare nepoznati nam fotograf zatekao na izletu u Solinu godine 1921., boravila je u Jadranu u mirovnoj misiji od veljače 1919. do rujna 1921. Naime, po završetku Prvoga svjetskoga rata francuski, britanski, talijanski i američki ratni brodovi uplovljavaju u splitsku luku. Vrijeme je to u kojem se novostvorena Država Slovenaca, Hrvata i Srba ujedinjuje s kraljevinama Srbijom i Crnom Gorom u Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, i u kojem talijanska vojska okupira pojedina hrvatskih područja te sve otvorenije poseže i za Splitom. S krstaricom Olympia 21. veljače 1919. u Split dolazi američki admiral Philip Andrews i zatiče grad u kojem vladaju sukobi Hrvata i talijanaša te glad i bolesti. U suradnji sa saveznicima i lokalnim vlastima uspijeva nadzirati nerede te mudrom politikom sprječava ostvarenje talijanskih pretenzija prema Dalmaciji. Financira popravak putova, telegrafskih veza, održavanje zgrada, skladišta i sportskih igrališta. Andrews potiče razvoj kulturno-zabavnoga i sportskoga života te humanitarni rad. Priređuje jazz koncerate, plesove, prikazivanje američkih filmova. Pokreće i brojne sportske manifestacije i susrete. Uz to uvodi Dan čistoće, novčano pomaže Zakladu Don Frane Bulić, otvara vrtiće za siromašnu djecu i dr. Američka vojna glazba često priređuje koncerte na Narodnom trgu, rivi, a ponekad i na Hajdukovu igralištu kako bi razveselila navijače. U znak zahvalnosti splitsko Općinsko vijeće proglasilo je 26. rujna 1924. admirala Andrewsa počasnim građaninom Splita.

Krstarica Olympia izgrađena je 1882. u San Franciscu. Dužina joj je bila 104,9 m, širina 16,17 m, nosivost 5870 tona, gaz 6,6 m, a maksimalna brzina 22 čvora. Posadu su činila 33 časnika i 396 mornara. Sudjelovala je u španjolsko-američkom ratu 1898., a nakon povratka u SAD godine 1899. povučena je iz aktivne službe. Ponovno je aktivirana 1902. te je do Prvoga svjetskog rata služila kao školski brod. Godine 1917. ponovno je u ratnoj službi te se koristi za ophodnje uz američku obalu i pratnju transportnih brodova. Kako već rekosmo, od 1919. do 1921. sudjeluje u mirovnoj misiji u Jadranu. Poznata je i po tome što je u studenome 1921. dobila čast da iz Francuske preveze tijelo Neznanog junaka (Unkonown soldier). U prosincu 1922. stavljena je u pričuvu, a konačno je otišla »u mirovinu« 1931. Nije završila u rezalištu već je kao važan svjedok bogate pomorske prošlosti SAD-a pretvorena u brod-muzej u Philadephiji.

Fotografije mornara u Saloni dio su albuma koji je mornar s Olympije Paul A. Johnston poslao iz Splita u SAD, a nakon skoro jednoga stoljeća vratile su se u Solin i čuvaju se u jednoj privatnoj zbirci…

Wikipedia

Galerija

Sličan sadržaj

TUSCULUM VOL. 14

Novi broj dostupan na Hrčku

Tusculum: časopis za solinske teme

Novi broj dostupan na Hrčku