Spomenici na otoku

Gospin otok (Crkva Gospe od Otoka)

Iako se nalazi na drugoj riječnoj obali, Gospina je kapelica nerazdvojiva od Gospina otoka. Iznad podnožja oblikovana od grublje obrađenoga kamena nekoliko je redova kamenih blokova posloženih tako da uokviruju izdubinu u kojoj je Gospin kipić. Udubina je zatvorena kovinskom rešetkom. Iznad udubine je elipsasti medaljom s Gospinim reljefnim likom; većim je dijelom položen preko trokutastoga zabata kojim završava kapelica. Na vrhu je križ. Na kapelici je zaziv Majko Božja (na rešetki) Moli za nas (na podnožju). Sve do 1934. kapelica je stajala s uzvodne strane kamenoga mosta koji vodi do Otoka, a tada se most proširivao pa je kapelica premještena na njegovu nizvodnu stranu.

Na Gospinu je otoku u rujnu 1992. postavljen i spomenik don Frani Buliću. U bronci ga je izradio Kažimir Hraste, a Bulić sjedi u niskoj radnoj sjedalici s neizbježnim polucilindrom u ruci. Kipar je, ne robujući fizičkom izgledu, produhovio don Franino lice prikazavši u njegovim crtama prodornost i čitkost njegova duha.

U sjećanje na posjet pape Ivana Pavla Drugoga u dvorištu svetišta, pored mosta kojim se stiže na Otok, postavljen je i spomenik njegovu pohodu, autora Vene Jerkovića. Spomenik je svečano otkriven 24. prosinca 2000. Na istočnoj strani kamenoga bloka je reljef s likom Ivana Pavla Drugoga, na sjevernoj znak Velikoga jubileja kršćanstva – stilizirani cvijet iz kojega izlazi križ – s riječima Krist jučer danas uvijek, na južnoj ribe kao simbol kršćanstva s riječima Bit ćemo svjedoci. Na četvrtoj, južnoj plohi je tekst: Radujući se što nas je 4. listopada 1998., / u predvečerje Velikog jubileja, / 2000 godina od Kristova rođenja, / pohodio Sveti Otac Ivan Pavao II., / ovaj spomenik na razmeđi tisućljeća / puk solinski postavi. / A.D. MM

Nakon što je jugoslavenska vojska napustila Gospin otok obnovljen je Gospin bunarić, izvor pitke vode u sjeverozapadnome dijelu Gospine livade koji nije povezan s obližnjim riječnim rukavcem i ne zamućuje se ni za najžešćih kiša. Ukrašavaju ga četiri stupa povezana gredama po uzoru na ciborij.

Galerija

Sličan sadržaj

TUSCULUM VOL. 14

Novi broj dostupan na Hrčku

Tusculum: časopis za solinske teme

Novi broj dostupan na Hrčku