Danas pao most na Solinu…

1908.

»(…) Novosti ove: Danas pao most na Solinu, srećom bez nesreće, ali dobro da tako moraju graditi novi. Zvonik odkriven polovicu, ide brzo – vrlo je liep – Nova tvornica pri izkapanju konala za vodu odkrila na izvoru tragove rimskog vodovoda. Gosp. inž. Stern evo pravi mali nacrt (….) Umro je prof Kolombatović«

Četiri su ovo vijesti koje na razglednici – kojoj je na prednjoj strani fotografija Vranjica – Ivan Bulić upućuje 25. kolovoza 1908. don Frani Buliću u Rogatec, današnju Rogašku Slatinu, kamo je don Frane redovito odlazio na odmor i liječenje. Na desnoj strani razglednice, preko dijela na kojem je primateljeva adresa, don Frane je napisao »Vodovod / Solin / (nerazumljiva riječ) / K Br 180/M 1908«.

Riječ je o događajima s konca kolovoza 1908. Tada se u Riku urušio stari mletački most na Širini, a promet je potom usmjeravan zaobilaznim putem pored Gabrićevih mlinica preko Gospina otoka. Novi, armiranobetonski most podignut je tek godine 1912.

U isto vrijeme dovršavala se obnova zvonika crkve sv. Duje u Splitu: skele su se počele uklanjati 4. kolovoza 1908., a svečanost obnove održana je 2. prosinca iste godine.

Godine 1908. Anonimno društvo za cement portland Split uz izvor Rike u Majdanu podiže cementaru, a u kolovozu pri iskopu kanala za vodu otkriva dio rimskoga vodovoda koji na razglednici skicira inženjer Stern, tehnički upravitelj majdanske tvornice.

Ivan Bulić javlja don Frani i to da je umro prof. Kolombatović. Prof. Kolombatović je Juraj, zoolog, a umro je 21. kolovoza 1908.

Ova se razglednica čuva u Arheološkome muzeju u Splitu, u arhivu za godinu 1908., pod brojem 180, a na ovome mjestu je donosimo dobrotom muzejskoga knjižničara Arsena Duplančića.

Galerija

Sličan sadržaj

TUSCULUM VOL. 14

Novi broj dostupan na Hrčku

Tusculum: časopis za solinske teme

Novi broj dostupan na Hrčku