Search
Close this search box.

Crkva Gospe od Otoka

Znamenitosti (Gospin otok)

Po nacrtu splitskoga arhitekta Emila Vecchiettija započela je godine 1876. gradnja nove crkve s klasicističkim obilježjima. Dovršena je i blagoslovljena 1. rujna 1878., a u sljedećim godinama je uređivana. Crkvu je 22. lipnja 1900. posvetio splitski biskup Filip Nakić.

To je prostrana jednobrodna građevina duga 24,7 metara, široka 11 metara, pravilno usmjerena od zapada k istoku, s velikim višekutnim svetištem, a njezini ukrasi nose neorenesansna obilježja. Zapadno pročelje podijeljeno je na dva polja. U donjem su polju vrata iznad kojih je greda,a iznad nje je profilirani trokutasti zabat koji počiva na dvije konzole oblikovane kao volute. Gornje polje je uže i raščlanjeno je s četiri plitka zidana polupilastra, a po sredini je jednostvni okrugli otvor pokriven rešetkom od kovanoga željeza. Ovo pročelje završava zabatom, a na njegovu vrhu je križ. Na južnom su pročelju sporedna vrata, a gredu iznad njih također podržavaju konzole u obliku voluta.

Unutrašnji crkveni zidovi raščlanjeni su plitkim polupilastrima, a na svakome je, osim na onima koji uranjaju u istočni zid lađe, posvetni križ. Par pilastara podržava i trijumfalni luk koji dijeli lađu od svetišta, a na njima i na zidu svetišta također su posvetni križevi.

Više iz kategorije "Crkva Gospe od Otoka"

Galerija

Sličan sadržaj

TUSCULUM VOL. 15

Novi broj dostupan na Hrčku

Tusculum: časopis za solinske teme

Novi broj dostupan na Hrčku